Забележителности

Бойковски манастир „Света Богородица“

Ежегодно, на 15 август, се провежда храмовият празник на манастира „Света Богородица“, който съвпада с празника на селото и църковния празник Голяма Богородица. Прави се курбан за здраве. Ежегодно там се събират около 200 – 250 души от всички възрастови групи, от Бойково и от близките Ситово, Бяла Черква, Равнища, Дедево. В село Бойково на 15 август се провежда събор, в който участва жива музика.

Параклис „Свети Петър“

Няма налични данни кога е построен параклисът. До 1990 година той е представлявал развалина със стърчащи каменни отломки от земята. След това е възстановен и осветен. Параклиса е винаги отворен. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен тиклен покрив. Стените му са покрити с икони. Пред него има поставени дървена пейка и маса за почивка. На празника Петровден (29 юни) се извършва водосвет и се прави курбан.

Параклис „Свети Дух“

Смята се, че светилището съществува още от преди Османското робство. На 20 метра от параклиса се намират следите на стара крепост (кале). За това място се разказват две различни истории. Според едната- тук е била българската гранична застава преди Балканската война, откъдето са започнали първите сражения с турците. Според друга история, това са основите на древната крепост „Свети Дух“. Представлява малка каменна постройка с двускатен покрив изграден изцяло от тикли. Отвътре параклисът има олтар и икони по стените. Пред него има обособени места за почивка. Параклисът е отключен целогодишно. На празника Свети Дух се извършва водосвет и се прави курбан.

Храм „Свети Атанасий“

Църквата „Свети Атанасий“ или „Свети Атанас“ е построена през 1835 – 1838 година. Тя е една от най-ранните в Тъмръшката нихия и много по-ранна от всички пловдивски църкви. Издигната е на една от най-високите точки на селото, което е в разрез с хатишерифа – законът на империята. За построяването на църквата Свети Атанас в селото, има заслуга Атанас Калмуков – Гюмуш Гердан. Същият е доверено лице на султана, по чиято препоръка е построена фабриката в село Дермен дере. Майката на Атанас е от Бойково. Tой е подарил икона с надпис „Дарявам икона, носеща името на великомъченик Атанас“. Храмът също носи неговото име. Цялата църковна литература е на гръцки език поради това, че Атанас е гръкоман. Песнопенията също са на гръцки език. Селото изпраща учителя Андрей Радославов в Бачковския манастир да преведе основните книги на български език и на Великден учителят обявява, че от този ден в църквата ще се чете на български език. Това е победа на екзархията над патриаршията.

Параклис „Свети Великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов“

Параклисът е новопостроен, с хубави бетонни стъпала откъм пътя за да се стига до него, тъй като се намира на малък хълм. През 2001 година е освещаването му. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен керемиден покрив. Стените са покрити с икони. Встрани от параклиса са поставени пейки и маси, има и обособено огнище. Светилището е целогодишно отключено. Параклисът се превръща в празнично място всяка година на 17 септември, когато се почитат София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Параклис „Свети Спас“

Параклисът е построен през далечната 1900 година. За това свидетелства мраморна плоча намерена в руините на светилището при неговата реставрация. През 2000 година параклисът е възстановен и осветен. Плочата с надпис „Парекаесие на Тодоръ и Филипъ Димитрови правина на 12 юни 1900 ис Боково“ е поставена на южната стена на параклиса. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен покрив. Около бялата постройка има оформен цокъл с камък. А пред него хубава градинка с цветя. Стените са покрити с множество икони. Светилището е целогодишно отключено. Параклисът се превръща в празнично място на Спасов ден. В този ден се изпълнява следният ритуал – в големия бук пред параклиса е предварително пробита дупка, в която се полага нафора, прави се тапа и се затваря за здраве и живот. Това е началото на „нов живот“, здраве за вярващите и благополучие за селото.

Параклис „Свети Николай“

Светилището е открито случайно от жители на село Бойково и впоследствие е реставрирано. Няма данни от кога датира. Представлява малка каменна постройка с размери метър на метър и покрив от тикли. Отвътре параклисът има скромен олтар. На празника Никулден се извършва водосвет.

Параклис „Света Петка“

Първоначално параклисът не е съществувал в сегашния му вид. Имало е светилище на името на света Петка, означено с камъни и голяма плоча отгоре. През 1997 година е изградена стабилна постройка и параклисът е осветен. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен керемиден покрив. Стените са покрити с икони. Пред параклиса има прекрасна поляна и дървена пейка за почивка. Светилището е целогодишно отключено и предлага на своите посетители свещи и кибрит. На празника Петковден (14 октомври) се извършва водосвет и се прави курбан.

Параклис „Свети Свети Врачове“

Параклисът е бил построен много много отдавна и е бил посветен на Свети безсребреници Козма и Дамян. Разрушен до основи от безгрижието на неверниците, той е възстановен през 1996 година в сегашния му вид. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен покрив и голям навес пред него. Стените са покрити с многобройни икони. Параклисът е винаги отворен за посетители. На празника на Свети Врач (1 юли) се извършва водосвет и се прави курбан.

Параклис „Свети Илия“

Параклисът е построен през 90-те години на XX век. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен керемиден покрив. Стените са покрити с икони. Пред параклиса има широка поляна и обособено място за почивка. В близост до „Свети Илия“ се намира чешма с вечно течаща студена вода. Светилището е отключено и предлага на своите посетители свещи и кибрит. На празника Илинден (20 юли) се извършва водосвет и се организира курбан.

Параклис „Свети Архангел Михаил“

Не се знае годината на първоначалното изграждане на параклиса. През 1989 година започва реставрацията, а през 1991 година е официално открит. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен тиклен покрив. Стените на параклиса са покрити с разнообразни икони. Параклисът е отключен целогодишно. На празника Архангеловден (8 ноември) се извършва водосвет и се прави курбан.

Параклис „Свети Тодор“

Няма налични данни кога е построен параклисът. До 1925 година той е представлявал развалина: основи малко над земята, без покрив, занемарен е и терена около светилището. През 1995 година параклисът е напълно възстановен и осветен. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен покрив и дървената обшивка на тавана. Отвътре параклисът е покрит с множество икони. Има и стенопис на Свети Тодор. Параклисът е отключен целогодишно. На празника Тодоровден се извършва водосвет и се прави курбан.

Параклис „Покров на Пресвета Богородица“

Параклисът е построен през 2003 година. Той е най-новият в селото. Представлява две едноапсидни правоъгълни постройки с двускатен керемиден покрив, залепени една за друга. Стените са покрити с разнообразни икони. Пред параклиса има прекрасна градина и дървени пейки за почивка. Има и изградена чешма. Светилището се заключва. Честването на параклиса става ежегодно на Покров Богородичен (1 октомври) и на Свети Мина (11 ноември).

Параклис „Света Неделя“ и „Свети Георги“

Параклисът е сред най-новите в селото. Построен е през 2000 година с помощта на благотворителен труд и средства. Намира се на североизток от селото в местността „Селище“ и до него се стига по черен път. До параклиса е доведена вода от стария извор на местността „Селище“ и е изградена каменна чешма. Представлява едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен покрив. Стените са покрити с многобройни икони. Параклисът се заключва.

Мегалитно древно светилище „Лина“

Тракийският комплекс Лина край село Бойково, обл.Пловдив, сякаш е консервирал знанието на атлантите. Като видиш прецизно обработените камъни с неясно предназначение, които следват спецификата на терена и у теб остава чувството, че нещо мистично витае наоколо. Това е едно от силните енергийни места в България.

Източник: www.dailypress-bg.com

Мъртвите скали

Мъртвите скали са една от дестинациите, които не отнемат много време, нито пък усилия, а в същото време предлагат уникално преживяване.

За да стигнете до тях е необходимо да се отбиете от главния път още в началото на населеното място. За ориентир ще ви бъде големия хотел, който е малко преди табелата Бойково. Точно зад хотела е разположен параклиса „Свети Врачове“. От там пътеката ще ви отведе и до скалите. Има и приятни полянки за пикник, а разстоянието е по-малко от километър.

Източник: Trafficnews.bg

Източници: Wikipedia , Google maps

Надяваме се, че информацията Ви е била полезна. 
Ако искате да подкрепите Сдружение Бойково в каузата му, може да направите дарение чрез Изипей АД. Клиентския номер (КИН) на сдружение „БОЙКОВО“ е 1463124058. или по банков път на следната банкова сметка: IBAN: BG08ESPY40040027691851